Функциите на Неофит през последните месеци изпълняваше Великотърновският митрополит Григорий.  Съгласно

...
Функциите на Неофит през последните месеци изпълняваше Великотърновският митрополит Григорий. 
Съгласно
Коментари Харесай

Какво следва за БПЦ след кончината на Патриарх Неофит?

Функциите на Неофит през последните месеци изпълняваше Великотърновският митрополит Григорий. 

Съгласно устава на Българската православна църква - при овдовяване на Светия престол Старшият митрополит ръководи временно Светия Синод. Той трябва да уведоми поместните православни църкви, президента, председателя на НС и министър-председателя. До седмица след гибелта на патриарха би трябвало да бъде определен наместник-председател на Светия синод. След това може да стартира организацията по избирането на нов патриарх.

Изборът би трябвало да се организира до  4  месеца след кончината - т.е., до юли тази година Българската православна черква би трябвало да има нов патриарх. Светият синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор. Седем дни преди съвещанието с тайно гласуване и болшинство от две трети от членовете Светият синод избира трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон.

На тази позиция би трябвало да бъде човек на поне  50 -годишна възраст, който е настоящ митрополит и е управлявал епархия в продължение на поне  5  години. От него се чака да има „ верни мисли върху православната религия “ и да съблюдава тъкмо църковния ред.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР